Return to Content

Debatt: Bør Høyesterett styre norsk klimapolitikk?

På videoen over kan du se opptak fra debatten som fant sted på Youngs i Oslo 27. oktober klokken 19. Mer informasjon om debatten finnes under.

Tid: 27. oktober klokken 19.00. Dørene åpner 18:30
Sted: Youngs, Youngstorget 3, Oslo
Arrangementet kan også følges på stream. Mer informasjon om stream finnes nederst på siden.

Onsdag 4. november starter Klimasøksmål Arktis i Høyesterett. Temaet i rettssaken er grunnlovens paragraf 112, som sier «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» . Greenpeace, Natur og ungdom, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon mener staten brøt denne loven da de tildelte nye oljelisenser i Arktis i 2016. Saken har siden vært oppe i Tingretten og Lagmannsretten, og nå skal den behandles i Høyesterett.

Kritikere av søksmålet har ment at søksmålet er en rettsliggjøring av demokratiet, og Aftenposten skrev på lederplass i 2016: «Domstolene skal ikke styre klimapolitkken». Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, kommer til oss for å diskutere saken. Jurist Jenny Sandvig er fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, og vil belyse diskusjonen om rettsliggjøring og demokrati.

Siden søksmålet i 2016 har regjeringen fortsatt å lyse ut et rekordstort antall nye oljelisenser. I debatten stiller også Tony Christian Tiller fra olje- og energidepartementet for å diskutere hvordan dette lar seg forsvare gitt klimakrisen vi står oppi. Han møter Therese Woie, leder i Natur og Ungdom, til debatt.

Koronaoppdatering: Arrangementet vil bli avholdt i henhold til de oppdaterte smittevernsreglene som kom 26. oktober. Det er god plass i lokalet og vil være mulig å holde avstand. Det er fremdeles plass til å melde seg på, bruk skjemaet under. Og husk at arrangementet også blir streamet, følg med på denne siden klokken syv i morgen. Vi sees i morgen!

Stream av arrangementet finner du ved å følge denne lenken. Streamen foregår gjennom Facebook, men du trenger ikke ha bruker/være innlogget for å se streamen.

Klikk her for påmelding til å se debatten på Youngs i Oslo. Dørene åpner 18:30.

Du finner også informasjon om arrangementet på Facebook.

blender bitcoin cryptomixer best bitcoin mixer