Return to Content
20.10.2020 av Karianne Opgård Andersen

Arrangementer i Oslo i forbindelse med Klimasøksmål Arktis

Før og under rettssaken vil det være flere arrangementer i Oslo knyttet til søksmålet. Vi følger smittevernregler, og følger nøye med på anbefalingene fra myndighetene. Alle i publikum vil bli registrert, og gjester skal holde anbefalt avstand. Hvis du er syk, hold deg hjemme. Alle arrangementer vil streames.

Arrangementet Nordting som var planlagt er avlyst av hensyn til Korona.

Århundrets rettssak: Slik vant de klimasøksmålet i Nederland

Tid: Onsdag 21. okt. 2020, 19.00–20.15

Sted: Klimahuset, Naturhistorisk museum, Sars’ gate 1, 0562 Oslo

Fjerde november skal Klimasøksmål Arktis opp i Høyesterett. I Nederland vant klimaaktivister en tilsvarende sak i Høyesterett i 2019. Hva kan vi lære av saken som ble ført der? Marjan Minnesma, leder for Urgenda i Nederland, samtaler med Gaute Eiterjord fra Greenpeace

De norske miljøorganisasjonene forteller om hvorfor de har gått til det drastiske skrittet å saksøke den norske staten for brudd på Grunnloven. Hvordan har saken nådd helt til Høyesterett, som den første miljøsaken på 40 år? Og er det i det hele tatt en sjanse for at organisasjonene vinner? Innlegg fra Natur og Ungdom, Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, Steinar Winther, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon og Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet. Appell ved artist Ella Marie Hætta Isaksen.

Antall plasser: 50. Påmelding i dette skjemaet. Mer informasjon finner du her.

Debatt: Bør Høyesterett styre norsk klimapolitikk?

Tid: Tirsdag 27. okt. 2020, 19.00–20.30

Sted: Youngs Oslo, Youngstorget 3, 0181 Oslo

Kritikere av søksmålet har ment at søksmålet er en rettsliggjøring av demokratiet, og Aftenposten skrev på lederplass i 2016: «Domstolene skal ikke styre klimapolitkken». Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, kommer til oss for å diskutere saken. Jurist Jenny Sandvig er fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, og vil belyse diskusjonen om rettsliggjøring og demokrati.

Siden søksmålet i 2016 har regjeringen fortsatt å lyse ut et rekordstort antall nye oljelisenser. I debatten stiller også Tony Christian Tiller, statssekretær for olje- og energidepartementet, for å diskutere hvordan dette lar seg forsvare gitt klimakrisen vi står oppi. Han møter Therese Woie, leder i Natur og Ungdom, til debatt.

Antall plasser: 90. Mer informasjon finner du her.

Amerikansk valgvake for klimafolk

Tid: Tirsdag 3. november 2020, 19:00–23.59

Sted: Vega Scene, Hausmannsgate 28-32, 0152 Oslo

Til klimabevegelsens valgvake kommer Guri Bang, forskningsdirektør ved Cicero senter for klimaforskning og Reidar Strisland, forfatter av boka «Bernie Sanders og det nye USA» til en samtale om betydningen valget kan ha for klimaet. Vi tar også en prat om klimasøksmålet her i Norge. Med oss på video har vi representanter fra amerikansk miljøbevegelse.

Antall plasser: 50. Mer informasjon finner du her.

Panel og pils etter første uke i Høyesterett

Tid: Fredag 6. november 2020, 18:00–23.59

Sted: På nett. Følg stream her

Vi gjør opp status etter de første dagene med et panel bestående av Dagny Ås Hovind, fra advokatfirmaet Glittertind som bistår miljøorganisasjonene i retten, Ketil Lund som representerer Besteforeldrenes Klimaaksjon i retten og Natur og Ungdoms leder Therese Woie.  Samtalen ledes av Embla Helle Nerland og Ingrid Skjoldvær, fra Naturvernforbundet Oslo Øst og Greenpeace.