Return to Content
09.09.2020 av Gaute Eiterjord

Lysmarkeringer for klimasøksmålet 3. november

Tirsdag 3. november skal vi markere retten til et levelig miljø og støtte til klimasøksmålet mot staten. Lag en markering der du bor eller bli med på en!

Markeringen er dagen før klimasøksmålet starter i Høyesterett og målet er å skape oppmerksomhet om at oljeboring i Arktis er i strid med Grunnloven. 

Klokka 18.14 tenner vi lys for Grunnloven og alle generasjoners rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», slik det heter i paragraf 112. 

Vi tenner lys av tre grunner:

 1. For HÅP om endring i en mørk tid.
 2. For OPPLYSNING og at kunnskap og vitenskap skal legge grunnlaget for politiske beslutninger.
 3. For RETTEN til et levelig miljø.

Se kart over alle markeringer

Lag en markering der du bor

Alle markeringer må ta hensyn til gjeldende smittevernregler. Vi legger opp til mange, små lysmarkeringer hvor det er mulig å være en eller flere som samles for å tenne lys (hodelykter, lommelykter, mobiltelefoner), holde en appell, synge en sang og liknende. Vi skal vise at det er mange som støtter søksmålet og at dette er en sak som angår hele verden.

Slik kan du lage lysmarkering der du bor:

 1. Registrer markeringen i skjemaet:

  Trykk her for å komme til skjemaet.

  Da kan vi vise hva som skjer og hjelpe til å spre. Det er også mulig å få pengestøtte til gjennomføring.
 2. Lag et arrangement på Facebook: Inviter «Klimasøksmål Arktis» til å være medarrangør. Minn folk om å trykke «skal» dersom de skal delta, da får du en oversikt over deltagerne og det er viktig for eventuell smittesporing i etterkant (men husk punkt 7 slik at vi kan unngå smitte!)
 3. Inviter med andre organisasjoner som støtter kravet om retten til et levelig miljø.
 4. Finn en plass hvor dere kan være: Husk å søke kommunen/plassen om tillatelse til markeringen og varsle politiet hvis det er nødvendig.
 5. Lag program: Ønsker dere å ha appeller, musikalsk innslag, en scene eller lydanlegg? Siden dette er i november (kaldt, vått, mørkt) oppfordrer vi til at arrangementet ikke varer lenge.
 6. Få lokale medier til å skrive om arrangementet i forkant og til å dekke selve markeringen. Naturvernforbundet har laget en mediepakke med mal til pressemeldinger og leserbrev. Denne kan også brukes dersom du er med i en annen organisasjon, i så fall bytter du bare ut «Naturvernforbundet» i malene for leserbrev og pressemeldinger.
 7. Sørg for at arrangementet gjennomføres i tråd med smittevernregler. Her kan du for eksempel lese Naturvernforbundets retningslinjer for smitteforebyggende tiltak.