Return to Content
07.11.2019 av Helga Lerkelund

Kunst for klima

En rekke ulike kunstinstallasjoner har blitt plassert rundt omkring i hele landet  i forbindelse med klimasøksmålet. Hensikten med kunsten er å skape oppmerksomhet.

– Klimasøksmålet handler om retten til et levelig miljø for oss alle. Gjennom kunst ønsker vi å formidle dette budskapet på ulike måter og skape engasjement. Derfor har vi satt i gang et samarbeid med kunstnere over hele landet, sier Andreas Randøy, leder for kunstgruppa i Natur og Ungdom.

Det er til sammen 16 kunstverk som er plassert rundt omkring i hele landet, deriblant Tromsø, Bodø, Stamsund, Oslo, Nesodden, Hamar, Lillehammer, Drammen og Bergen. På Hamar er det plassert en skulptur med mange ulike elementer: En stor øgle som symboliserer oljeutvinningen, omgitt av veltede oljetønner, en kampklar Greta Thunberg ridende på en trojansk elg, en plastemballasjeskapning som iakttar det hele, samt en isbjørnunge. I Drammen er det plassert en lyslenke i Bragernesåsen 50 meter over havet for å symbolisere havstigningsnivået om 5000 år dersom vi ikke snur utviklingen og kutter utslippene våre. I Oslo bryter et isbjørnhode seg gjennom en vegg og polardyr aksjonerer i gatene. Et av kunstverkene er det også mulig å kjøpe. Det auksjoneres nemlig bort til inntekt for klimasøksmål Arktis!

Her finner du kart med oversikt over alle kunstverkene

Beskrivelse av de ulike kunstverkene: 

Oslo:

«Tilbake til fremtiden»

Installasjonen fremstiller et isbjørnhode som bryter seg tilbake fra et fremtidig grønt og isløst Arktis til et ideelt ishabitat.
Sted: Deichmann bibliotek Majorstua. 
Kunstner: Lars O. Nordal

 

 

 

Tresnitt – «Alt henger sammen» – AUKSJONERES BORT!

Tittelen er flertydig. Fysisk og konkret henger bildet sammen av tre papir som overlapper hverandre. Bildet forestiller en hval og et menneske og kan også sees i et øko-filosofisk perspektiv der alt henger sammen. Bildet skal auksjoneres bort og minstepris er 15 000kr. Overskuddet går til saksomkostningene til Klimasøksmålet.
Sted: SALT
Kunstner: Trine Lindheim

Her kan du få mer informasjon om auksjonen

 

«Desibel»

Desibel er et mobilt støykunstprosjekt i form av en gigantisk megafon. Desibel ble laget i sammenheng med Vevringutstillinga sitt 30-års jubileum i 2009 som en respons til gruveprosjektet i Engebøfjellet i Vevring, hvor selskapet Nordic Mining vil dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Desibel er tilstede i Oslo for å skape oppmerksomhet rundt klimasøksmålet.
Sted: Spikersuppa og SALT
Kunstnere: Komponist Maja S. K. Ratkje, Biletkunstnar Geir Hjetland, Ingenieur Bjørn Kolbrek, Produsent Torkil Sandsund og Wenche Wefring, Konsulent Robin Støckert/ Soundscape studios og Harald Fetvedt

 

«Polardyr-aktivistene»

For å sette søkelyset på de artene som kommer til å påvirkes mest av oljeutvinning i Arktis vil vi stille ut ulike polardyr utskåret i tre utenfor kafeer i nærheten av Lagmanssretten:

I samme båt: En polarev, polarhare, polarugle og en verdensborger sitter i samme båt. Vi er jo alle på denne kloden i samme båt. Polarreven søker utover havet, leter etter land? Leter etter mer is? Prøver å få øye på framtida? Her kan tilskuer selv spinne på historien videre. Hva er det vi ser? Hvor skal de?
Aktivistbjørner: To isbjørner sitter med et kart over Oslo sentrum mellom seg. De planlegger noe, kanskje å demonstrere utenfor Stortinget
Solidaritet: Polarpingvinen er også aktivist. Han demonstrerer med plakat utenfor Kafe Fuglen.

Steder: Tekehtopa og Fuglen
Kunstner: Jeanette Toyah

Hamar

Skulptur av isbjørnunge, øgle og Greta Thunberg

Verket består av en skulptur med ulike elementer: En stor øgle som symboliserer oljeutvinningen, omgitt av veltede oljetønner. En kampklar Greta Thunberg ridende på en trojansk elg. En spelilglass-mosaikk isbjørnunge og en plastemballsjeskapning iakttar det hele.

Kunstner: Inge Iversen
Sted: Hamar Kulturhus

 

Lillehammer

«Smeltende Isfjell» (Blir avduket 08.november)

På Sigrid Undset splass skal det stå et isfjell, som er bevisst laget for å smelte ned. Dette kan skje fort eller sagte – avhenge av været. På toppen av «Isfjellet» monterer vi en isblokk som er borret hulrom i og fylt med sukkerkulør – svart. Isen vil smelte ned på stein, og i smeltingsprosessen bli svartflekket fra sukkerkuløren når isen smelter.
Kunstner: Jannecke Lønne Christiansen
Sted: Sigrid Undsets plass

Bodø

«Naturens balanse»

Dette blir en interaktiv skulptur som skal symbolisere menneskers påvirkning på naturen. Publikum kan delta ved å vri på et hjul eller helst klemme på en bensinpumpe slik at skulpturen vil vri seg, og når man slipper vil skulpturen vri seg selv tilbake for å symbolisere at det er mennesker som ødelegger naturen og at naturen reparerer seg hvis vi lar den.
Kunstner: Håvard Pedersen-Nafstad
Sted: Torget i Bodø

 

 

 

 

Skulpturen du ser her er et symbol på klimaproblematikken slik vi på Re ser den. Skulpturen er laget med gjenbruksmateriale av Valter Eriksen, skulptør og kunstner.

Re har som fokus å videreformidle ombruk og gjenbruk av materialer som andre ser på som søppel.

Kunstner: Valter Eriksen
Sted: Stormen bibliotek

 

Tromsø

Vi ‘Sapiens prosesjon’, en kunstforestilling.

I forbindelse med lysmarkering i Tromsø 4.november  ble det gjennomført en interaktiv kunstforestilling  fra Extinction Rebellion Arctic:  Vi ‘Sapiens prosesjon’, en kunstforestilling . Et barn bak en grønn sykkelelefant leder 75 mennesker som representerer 7500 generasjoner, og går blindt fremover. Barnet forestiller de neste generasjonene, som må gå med åpne øyne for å overleve klima- og miljøkrisen.
Kunster: Christine Synn
Sted: Stortorget, 9008 Tromsø

Se video her

 

Jessheim

«112 skåler».

En stor vegg settes opp i Jessheim sentrum hvor det henger 112 beretninger om hvorfor §112 er viktig. Teksten er samlet inn fra ungdommer i Jessheim og vil bli brukt under aksjonen 4.november. 

Sted: Ullensaker Rådhus
Kunstnere: Studenter ved KhiO

 

 

 

 

Kongsberg

«Koordinater fra havet»
Kunstnere bruker kritt for å dekke brostein med koordinatene til sårbare områder for å symbolisere hvor oljeboringen vil finne sted.
Kunstner: Thea Thuset
Sted: Kongsberg sentrum


Bergen (kommer)

«Naturen trenger deg ikke men du er avhengig av naturen»

Skulptur av resirkulert leire. Kunstverketer et par bein som vokser opp fra bunnen av stammen til et tre , i rå leire som gradvis vil slites vekk av vær og vind.
Kunstner: Anna Kukielka
Sted: Bergen sentrum. Byparken

Drammen

«Kote 50″

En «lyslenke» som markerer hvor havnivået vil være om 5000 år dersom vi ikke kutter utslippene. Ble avduket 4.november.
Kunstnere: Ingrid Solvik og Gard
Sted: Bragernesåsen

 

 

 

Nordre Follo

 «The Nor Way».

Grafitti av regjerinspolitikere det renner olje fra. 
Kunstner: Mons Gravingen
Sted: Kolben kulturhus

 

 

Nesodden 

“Uro”

Tirsdag 5. november åpnet Natur og ungdom en kunstinstallasjon utenfor Tangenten. Prosjektet forestiller to dører med inskripsjonen Please have a walk through the sunset. Mellom dørene henger en solnedgang – et draperi laget plastsøppel, som man kan gå igjennom.
Kunstner: Sigrid Hynell Fleischer
Sted: Tangenten

 

 

 

 

Stamsund

Hvalskjelett

Installasjon med et hvalskjelett.
Kunstner: Scott Thoe
Sted: Galleri 2, J. M. Johansens Vei 20, 8340 Stamsund