Return to Content
04.11.2019 av Erlend Tellnes

Klimasøksmålet får støtte verden over

Mennesker over hele verden har i dag markert sin støtte til Klimasøksmålet. I Norge har det vært lysmarkeringer over 40 steder. 

Grunnlovsparagrafen gir “enhver rett på et miljø som sikrer helsen”, noe organisasjonene mener forbyr oljeboring i ett av verdens siste urørte naturområder. For å vise sin støtte til saken har mennesker fra New Zealand i sør til Svalbard i nord arrangert markeringer for retten til et levelig miljø. Totalt var det markeringer på 55 steder. Et kart over aksjoner kan finnes her.

  • Verden har funnet langt mer olje, kull og gass enn vi kan bruke. Da skal det bare mangle at verdens rikeste land slutter å lete etter enda mer olje, lengre nord enn noensinne før. Men heldigvis for oss unge har vi en grunnlov som skal beskytte oss mot katastrofale klimaendringer. Det er faktisk ikke lov til å ødelegge kloden med viten og vilje, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. 

Tenner lys for klimaet

Felles for markeringene var lystenning klokken 18:14. 

  • Vi tenner lys fordi vi krever at politikerne blir opplyst om klimavitenskapen, men også fordi §112 gir oss håp om at klimaet enda lar seg redde. Klimasøksmålet er vår mulighet til å holde flere millioner tonn CO2 under bakken, og det er derfor vi er her for å vise vår støtte, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte staten i 2016, og saken gikk i Oslo tingrett høsten året etter. Besteforeldrenes klimaaksjon ble med som partshjelpere, og nå har også Naturvernforbundet sluttet seg til organisasjonene. Tirsdag 5. november starter ankesaken i Borgarting lagsmannsrett.

  • Det er fantastisk å se at så mange støtter oss i kampen for et levelig miljø, både her i Norge og internasjonalt. Naturvernforbundet støtter Klimasøksmålet fordi norsk olje og gass står for ti ganger mer klimagasser enn alle andre norske utslipp til sammen. Vi er nødt til å kutte i oljeproduksjonen, og vi må gjøre det nå, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Pressekontakter: